عوامل موثر در قیمت زمین با کاربری مسکونی:
1-محل و موقعیت مکانی زمین 2-متراژ زمین 3-بر زمین(طول ضلع متصل به گذر) 4-تعداد بر (نبش) 5-گذرهای مجاور ملک و راههای دسترسی 6-عرض گذر ورودی اصلی 7-وضعیت جانمایی و موقعیت ملک نسبت به معابر و جهات اربعه 8- نوع سند زمین 9-در مسیر بودن یا نبودن طرح های عمرانی (میزان عقب نشینی احتمالی ) 10-ضابطه ساخت
از دیگر عوامل قیمت گذاری املاک و مستغلات، رونق بازار مسکن و سرعت ساخت است، هر زمان که رکود در بازار مسکن اتفاق می افتد، نرخ زمین تغییر نمی کند و بالعکس.
در برهههایی از زمان که به دلایل گوناگون انگیزه افراد برای سرمایهگذاری در بخش زمین و مسکن افزایش مییابد، سوداگری در این بازار مسکن نیز افزایش مییابد و درنتیجه جهش قیمتی زمین همواره بیش از رشد قیمتی مسکن است. از طرف دیگر سفتهبازی در بازار زمین و ارزشافزوده بالای آن تخلفات زیادی را این زمینه ایجاد میکند.
به علاوه، به دلیل محدود بودن زمین و عرضه ثابت آن، در صورت بیشتر شدن تقاضا نسبت به عرضه، قیمت افزایش مییابد. به همین دلیل است که برای کنترل تورم این بخش، افزایش محدوده شهری راهکاری منطقی محسوب میشود. گسترش شهرنشینی به حومه شهرها یکی از راهکارهای دولت برای جلوگیری از رشد تورمی در بازار مسکن و زمین است. البته با این کار علاوه بر کنترل و رعایت شاخصهای تراکم، کیفیت زندگی نیز افزایش می یابد.
عوامل مؤثر بر قیمت زمین و بررسی آن در بازار مسکن ایران