عوامل تاثیر گذار برقیمت مسکن عبارتند از :
۱-جمعیت و عدم تعادل در عرضه و تقاضا: افزایش جمعیت در کشور، اثر زیادی روی قیمت مسکن میگذارد. وقتی تعداد متقاضیان مسکن زیادتر از خانههای موجود باشد، قیمت خانه بالا میرود.
۲-نرخ بهره وام: نرخ بهره وامهایی که به خرید مسکن تعلق میگیرند، در افزایش قیمت مسکن موثرند. درواقع هرچه نرخ بهره وام پایینتر باشد، دریافت وام مطلوبتر و تقاضای آن افزایش مییابد و در نتیجه روی قیمت مسکن اثر می گذارد و آن را افزایش میدهد.
۳-اقتصاد کشور: عامل مهم دیگری که نقشی اساسی روی ارزش املاک و مستغلات دارد، سلامت اقتصاد یک کشور است. اقتصاد هر کشور با شاخصهایی چون تولید ناخالص داخلی، دادههای مربوط به اشتغال، فعالیتهای تولیدی، قیمت کالاها و غیره تعیین میشود.
۴-سیاستهای دولت: سیاستهای دولت و اقتصاد کشور، دست در دست هم پیش میروند و عملکرد دولت اثری مستقیم روی اقتصاد و در نتیجه قیمت مسکن دارد.
5- قانونگذاری: قانونگذاری و خطمشیهای دولت یکی از عواملی مهمی است که تاثیر چشمگیری روی تقاضا و قیمت مسکن میگذارد. از این قوانین باید نرخ بهره، مشوقهای مالیاتی و غیره را نام برد.
6- شرایط سیاسی حاکم: افراد در یک فضای سیاسی متزلزل نمیتوانند برای سرمایههای خود تصمیمهای درستی بگیرند و در بازار مسکن هر دو فروشنده و خریدار مسکن، نمیتوانند تصمیمهای بزرگ مالی بگیرند و میترسند سرمایههای خود را از دست بدهند. بدینترتیب بازار مسکن دچار آشفتگی میشود.
علاوهبر عوامل مهم فوق، افرادی که در زمینه ساختوساز مسکن فعالیت میکنند، چناچه دچار فساد مالی باشند و روی مسکن سرمایهگذاریهای کلان انجام دهند یا اینکه دستشان در تصرف زمین و املاک باز باشد، اثری منفی روی بازار مسکن گذاشته و این بخش را با بحران و آشفتگی مواجه میکنند.